Ilmiöoppiminen
Ilmiöoppiminen

Vastuu maailmastamme ja vieraan kohtaaminen -ilmiöoppimiskokonaisuus on innostava ja elämyksellinen tapa opiskella globaalikasvatukseen liittyviä teemoja. Oppimisprosessin vetäminen on tehty opettajalle helpoksi oppilaan itseohjautuvuutta tukevilla ilmaisilla työkirjoilla.

 

Ryhmätyötaitojen harjoittelun jälkeen käynnistyy mukaansatempaava tarina hevosten saaresta, jonne eräänä päivänä ilmestyy muukalaisia. Hevossaaren tapahtumista kertova Muukalaiset-tarina johdattelee keskustelemaan päivän polttavista kysymyksistä ja tekemään tehtäviä globaaliagenttitaitojen ja -tietojen kartuttamiseksi. Monipuoliset tehtävät jaksottuvat tarinan osien väliin. Jatkuvan nettilomakkeilla toteutetun arvioinnin myötä oppilas kerää agenttipisteitä, jolla hän voi edistää virtuaalista maailmanympärysmatkaansa.

Oppimisprosessi jakaantuu kahteen pääosaan, joissa ensimmäisessä (n. 20h) tehdään tehtäviä netistä ladattaviin, monipuolisesti tietoverkon mahdollisuuksia hyödyntäviin (kuunnelma, videoita, verkkotehtäviä jne)  tietokoneella täytettäviin tai tulostettaviin työkirjoihin. Prosessin toisessa osassa toteutetaan oma vaikuttamishanke, jossa opitut Globaaliagentin taidot laitetaan käyttöön tositoimissa joko ohjatummassa tai itsenäisesti toteutettavassa vaikuttamishankkeessa.

Kuuntele ensimmäiset kaksi lukua Muukalaiset-tarinasta.

Kuvaa painamalla, voit tutustua Globaaliagentit-materiaaliin Thinglink-sovelluksessa. Voit myös ladata alta pdf-oppikirjan, josta löytyy nopea ohjeistus ja tehtävät.

Huom. Tallenna virtuaalinen pdf-kirja omalle koneellesi tai pilveesi, jonka jälkeen pääset täyttämään työkirjaa ja voit tallentaa työsi. Suosittelemme, että käytät virtuaalista työkirjaa Acrobat-ohjelmalla tai esim. Google Chromella.

Huom. Tulostettavasta  ja kynällä täytettävästä työkirjasta löytyy QR-koodilinkkejä videoihin ja muuhun mediamateriaaliin.

Lisätietoa ja yksityiskohtaisemmat tuntisuunnitelmat löytyvät opettajan oppaasta.

GLOBAALIAGENTIT JA OPS

Globaaliagentit-oppimiskokonaisuudessa painottuvat erityisesti opetussuunnitelman perusteissa (2014) mainituista laaja-alaisen osaamisen tavoitteista
:

  1. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
  2. Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Tutkimuskohteena olevina ilmiöinä ovat erityisesti:

  • Siirtolaisuus (maahanmuutto)
  • Ilmastonmuutos, joka voi olla tulevaisuudessa yksi keskeinen syy siirtolaisuuteen

Yksityiskohtaisemmin tietoa projektin suhteesta OPS:n yleisiin tavotteisiin ja ainekohtaisiin tavotteisiin löydät esimerkiksi alle olevan Thinglink-dian linkkien takaa.

Scroll to Top
Skip to content