Globaaliagenter

Fyll i korsordet här nedanför angående anställdas rättigheter. Om du behöver hjälp kan du hitta svaren i texten relaterad till ämnet under korsordet.

Stora internationella företag har flyttat t. ex. klädproduktionen till fattigare länder eftersom det inte finns något behov av att betala höga löner till arbetare där. Företag sparar även på andra kostnader, eftersom lokala lagar inte alltid kräver att anställdas arbetarskydd, hälsovård och andra rättigheter garanteras.

Viktiga saker som bör beaktas för att förverkliga rättigheterna för arbetare i en fabrik etablerad i ett fattigt land är:

  1. Säkerhet på arbetsplatsen: Anställda ska kunna arbeta i en säker miljö utan fysisk eller psykisk fara.
  2. Lön: Anställda ska få en skälig lön som motsvarar lokal lagstiftning och garanterar en skälig inkomst.
  3. Arbetstid: Längden på arbetstagarens arbetsdag bör vara rimlig så att denna även har ledig tid. Arbetsgivaren ska också garantera lediga dagar och möjlighet att ta ut semester.
  4. Rätten att bilda branschorganisation: Anställda ska ha rätt att bilda branschorganisationer och delta i föreningsverksamhet, så att anställda tillsammans kan påverka förbättringen av sina arbetsvillkor.
  5. Rätt till hälso- och sjukvård: Anställda ska ha tillgång till hälso- och sjukvård och sjukförsäkring. Anställda som är funktionshindrade i arbetet ska tas om hand.
  6. Åldersgränser: Barn måste leka och få gå i skolan. De får inte användas som billig arbetskraft. De äldre ska också garanteras en skälig pension och möjlighet till vila.
  7. Jämställdhet: kvinnor och män bör ha lika möjligheter att få jobb och avancera i sina karriärer.
  8. Jämställdhet mellan grupper av människor: alla människor ska ha lika möjligheter att få jobb och avancera i sina karriärer, oavsett etnisk bakgrund
  9. Miljö: Fabriken ska följa miljöstandarder och inte skada miljön där fabrikens anställda bor.

10.Avtal: Fabriken måste följa alla internationella och lokala överenskommelser som den har ingått om arbetarnas rättigheter.

Hur kan du veta att tillverkarna av kläderna eller varorna du köper i butiken har behandlats rättvist, det vill säga etiskt? Det är svårt. Som tur är finns det organisationer som utfärdar rättvisemärkta certifikat. Anställda som gjort en produkt med ett Fairtrade-certifikat har behandlats rättvist.

 

Scroll to Top
Skip to content