Zwekanarin kylän ompelukoulutus kehityshanke Myanmarissa. Kuva Myanmarin evankelis-luterilainen kirkko (ELCM)
Var och en av oss behöver mat, kläder och en varm plats att bo på. Varje människa förbrukar en del av jordens naturresurser under sin livstid. Även om jorden är gemensam, förbrukar vissa människor mycket mer av jordens resurser än andra. Om till exempel alla människor i världen konsumerade lika mycket som finländarna skulle det krävas 3,8 jordklot för att täcka konsumtionen (källa).
Särskilt de som bor i rika länder som Finland bör lära sig att konsumera på ett rättvist sätt. Vi kan göra bra konsumtionsval genom att köpa kläder och varor som sparar naturresurser, inte bidrar till exploatering av någon grupp människor och bidrar till en rättvisare fördelning av planetens resurser mellan människor som bor i olika delar av världen.
I följande övningar kommer vi att praktisera hållbar konsumtion. Vi kommer särskilt att fokusera på klädinköp. Denna information kommer att vara användbar när du handlar på Globalmarket eller i en vanlig klädaffär.
ANSÖK TILL GLOBALAGENTSKOLAN!
Du kan skapa din egen agentfigur, tjäna globuust, handla i Globalmarket och examinera som en global agent genom att registrera dig till Globalagentsskolan.
Om du redan har en agentkod kan du logga in till agentsskolan här.
Genom att utföra uppgifter och lyckas med tester samlar du globuust, vilka du kan använda för att göra inköp i den Globalmarketen som finns i Globox.
När du bedömer om en produkt är tillverkad på ett miljövänligt, ekologiskt, rättvist eller etiskt sätt ska du åtminstone vara uppmärksam på följande:
- Vet vi säkert var och hur produkten tillverkats?
- Vet vi om de arbetare som tillverkat produkten behandlats rättvist?
- Är produkten tillverkad, förpackad och levererad till butiken utan att orsaka orimlig skada på miljön.
- Är produkten hållbar och långlivad, och då produkten slutligen når slutet av sin livslängd, finns det då något avfall som kommer att vara en belastning för miljön?
Hur kan man veta allt detta om ett klädesplagg som hänger på en hängare i butiken? Det är verkligen inte alltid lätt, och att ta reda på historien bakom ett plagg kräver speciella agentkunskaper. Lyckligtvis finns det några verktyg som kan hjälpa dig att ta reda på mer om en produkts ekologi och etik. I följande övningar kommer vi att titta närmare på dessa verktyg.
Många av våra kläder är helt eller delvis gjorda av bomull (“bomull”). Bomull tillverkas inte i Finlands närområden och ofta sker tillverkningen av hela plagget i asiatiska länder, där kläd tillverkningens effekter på miljön och människorna som tillverkar dem inte nödvändigtvis övervakas. En ansvarsfull konsument strävar efter att stödja klädproduktion som inte belastar miljön och främjar människors välbefinnande och jämlikhet. Nästa uppgift kommer att lära dig hur du köper en ekologiskt och etiskt producerad T-shirt.
I nästa uppgift kan du lära dig om egenskaperna hos olika tygkvaliteter.
(uppgiften öppnas i en ny flik)
Hienoa, olet suorittanut osa-alueen 12, Vastuullista kuluttamista -tehtävät!
AGENTTITEHTÄVÄ – OMA VAATTEIDENKIERRÄTYSPISTE
Tehkää luokkaan tai koulun käytävälle Globaaliagenttien vaatteidenkierrätyspiste.
Tätä varten tarvitsette vaaterekin, joka voi olla esim. käytävälle seinän viereen pingotettu naru, johon voi ripustaa henkareita. Vaaterekin voi myös askarrella puukäsityöluokassa opettajan johdolla.
Jokainen voi tuoda vaaterekille pieneksi jääneitä tai käyttämättömiä ehjiä vaatteita, joista voisi olla vielä iloa jollekin toiselle oppilaalle.
Peskää vaatteet, ennen kuin tuotte ne rekille.
Vaaterekiltä voi kuka tahansa oppilas ottaa itselleen sopivan vaatteen.
Jos jotkut vaatteet jäävät rekille, mutta uskotte niiden olevan käyttökelpoisia, pakatkaa ne kestokassiin ja viekää vaatekeräyslaatikkoon.
Toki kierrättää voi muutakin kuin vaatteita. Kierrätykseen voi tuoda pelejä, urheiluvälineitä, leluja jne.
studera med andra uppgifter i avsnittet.