Globaaliagentit

Globaaliagenttikoulu
12. Vastuullista kuluttamista
12. Vastuullista kuluttamista

Jokainen meistä tarvitsee ruokaa, vaatteita ja lämpimän paikan asua. Jokainen ihminen kuluttaa eläessään jonkin verran maapallon luonnonvaroja. Vaikka maapallo on yhteinen, toiset ihmiset kuitenkin kuluttavat maapallon resursseja paljon enemmän kuin toiset. Esimerkiksi, jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,8 maapalloa kulutuksen kattamiseen. (lähde)

Erityisesti Suomen kaltaisissa rikkaissa maissa asuvien tulisi oppia kuluttamaan reilulla tavalla. Voimme tehdä hyviä kulutusvalintoja ostaessamme vaatteita ja tavaroita, jotka säästävät luonnonvaroja, eivät edistä jonkun ihmisryhmän riistämistä ja edesauttavat maapallon resurssien jakautumista reilummin eri puolella asuvien ihmisten kesken.Tällaista vastuullista kuluttamista kutsumme kestäväksi kuluttamiseksi.

Seuraavissa tehtävissä harjoittelemme kestävää kuluttamista. Erityisesti keskitymme vaateostoksiin. Näistä tiedoista on hyötyä, kun asioit Globalmarketissa tai vaikka vain ihan tavallisessa vaatekaupassa.

Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla testeissä keräät globuusteja,
joilla voit tehdä ostoksia Globoxista löytyvästä Globalmarketista.

LUE KESTÄVÄSTÄ KULUTTAMISESTA

Kun arvioit, onko joku tuote tehty ympäristöystävällisesti eli ekologisesti ja reilusti eli eettisesti, kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

 

    1. Tiedetäänkö varmasti, missä ja miten tuote on tehty?
    2. Tiedetäänkö, onko tuotteen valmistaneita työtekijöitä kohdeltu reilusti?
    3. Onko tuote tehty, pakattu ja toimitettu kauppaan ympäristöä kohtuuttomasti rasittamatta.
    4. Onko tuote kestävä ja pitkäikäinen ja kun tuote tulee lopulta tiensä päähän, syntyykö siitä jätettä, joka jää rasittamaan ympäristöä.

Kuinka voit tietää kaikki edellä mainitut asiat kaupan henkarissa roikkuvasta vaatekappaleesta? Aina se ei totisesti ole helppoa ja vaatteen tarinan selvittäminen edellyttääkin erityisiä agenttitaitoja. Onneksi on olemassa joitakin apukeinoja tuotteen ekologisuuden ja eettisyyden selvittämiseksi. Seuraavissa tehtävissä perehdymme näihin apukeinoihin tarkemmin.

TEHTÄVÄ 1 - OPETTELE OSTAMAAN EKOLOGINEN JA EETTINEN PUUVILLAINEN T-PAITA

Monet vaatteistamme ovat kokonaan tai osittain puuvillaa (cotton englanniksi). Puuvillaa ei tuoteta Suomen lähialueilla ja usein myös koko tuotanto tapahtuu Aasian maissa, joissa ei välttämättä valvota vaatteen valmistuksen vaikutuksia ympäristölle ja niitä tekeville ihmisille. Vastuullinen kuluttaja pyrkii tukemaan sellaista vaatetuotantoa, joka ei rasita ympäristöä ja edistää ihmisten hyvinvointia ja tasa-arvoa. Seuraava tehtävä opettaa sinut ostamaan ekologisesti ja eettisesti tuotetun T-paidan.

 

 

TEHTÄVÄ 2 - OPETTELE KESTÄVÄN KEHITYKSEN MERKIT

Erilaiset luotettavien toimijoiden ylläpitämät merkit takaavat tuotteen ekologisuuden ja eettisyyden. Opettele kestävän kuluttamisen merkkejä muistipelin avulla.  

TEHTÄVÄ 3 - TUTUSTU ERI KANGASMATERIAALEIHIN

TEHTÄVÄ 4 - KUINKA EDISTÄT REILUA KULUTTAMISTA

Täytä alla oleva ristikko työntekijöiden oikeusiin liittyen. Jos tarvitset apua, vastukset löytyvät ristikon alla olevasta aiheesen liittyvästä tekstistä.

 

Jos ristikko ei näy kunnolla laitteellasi, avaa se uuteen ikkunaan tästä.

 

 

Kansainväliset suuryritykset ovat siirtäneet mm vaatetuotantoa köyhempiin maihin, koska siellä ei työntekijöille tarvitse maksaa korkeaa palkkaa. Yritykset säästävät myös muissa kuluissa, koska paikalliset lait eivät aina edellytä, että työntekijöiden työturvallisuudesta, terveydenhuollosta ja muista oikeuksista pidetään huolta.

 
Tärkeitä asioita, jotka tulee ottaa huomioon, jotta köyhään maahan perustetun tehtaan työntekijöiden oikeudet toteutuvat, ovat
  1. Työpaikan turvallisuus: Työntekijöiden tulee saada työskennellä turvallisessa ympäristössä ilman fyysistä tai henkistä vaaraa.
  2. Palkka: Työntekijöiden tulee saada kohtuullinen palkka, joka vastaa paikallista lainsäädäntöä ja takaa kohtuullisen toimentulon.
  3. Työaika: Työntekijän työpäivän pituus tulee olla kohtuullinen, jotta hänelle jää myös vapaa-aikaa. Työnantajan pitää taata myös vapaapäiviä ja mahdollisuus lomaan.
  4. Oikeus perustaa ammattiyhdistys: Työntekijöillä tulee olla oikeus perustaa ammattiyhdistyksiä ja osallistua yhdistystoimintaan, jotta työntekijät voivat yhdessä vaikuttaa työolojensa parantamiseen.
  5. Oikeus saada terveydenhuoltoa: Työntekijöillä tulee olla pääsy terveydenhuoltoon ja sairausvakuutukseen. Työssä vammautuneista työntekijöistä tulee pitää huolta.
  6. Ikärajoitukset: Lasten tulee leikkiä ja päästää kouluun. Heitä ei saa käyttää halpatyövoimana. Myös vanhuksille tulee taata kohtuullinen eläke ja mahdollisuus lepoon.
  7. Sukupuolten välinen tasa-arvo: naisilla ja miehillä tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet saada työpaikkoja ja päästä nousemaan urallaan.
  8. Ihmisryhmien välinen tasa-arvo: kaikilla ihmisillä tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet saada työpaikkoja ja päästä nousemaan urallaan, riippumatta heidän etnisestä taustastaan
  9. Ympäristö: Tehdas tulee noudattaa ympäristönormeja eikä vahingoita ympäristöä, jossa tehtaan työntekijät elävät.
  10. Sopimukset: Tehtaan tulee noudattaa kaikkia kansainvälisiä ja paikallisia sopimuksia, joita se on tehnyt työntekijöiden oikeuksista.

Miten voit tietää, että kaupasta ostamasi vaatteen tai tavaran tekijöitä on kohdeltu reilusti eli eettisesti? Se onkin vaikeaa. Onneksi on olemassa järjestöjä, jotka myöntävät reilun kaupan todistuksia eli sertifikaatteja. Reilun kaupan (Fair trade) sertifikaatin saaneen tuotteen tehneitä työntekijöitä on kohdeltu reilusti.

ONNEA JA AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa, olet suorittanut osa-alueen 12, Vastuullista kuluttamista -tehtävät!

 

Tehkää luokkaan tai koulun käytävälle Globaaliagenttien vaatteiden kierrätyspiste.

Tätä varten tarvitsette vaaterekin, joka voi olla esim. käytävälle seinän viereen pingotettu naru, johon voi ripustaa henkareita. Vaaterekin voi myös askarrella puukäsityöluokassa opettajan johdolla.

 

Jokainen voi tuoda vaaterekille pieneksi jääneitä tai käyttämättömiä ehjiä vaatteita, joista voisi olla vielä iloa jollekin toiselle oppilaalle. Peskää vaatteet, ennen kuin tuotte ne rekille. Vaaterekiltä voi kuka tahansa oppilas ottaa itselleen sopivan vaatteen. 

 

Jos jotkut vaatteet jäävät rekille, mutta uskotte niiden olevan käyttökelpoisia, pakatkaa ne kestokassiin ja viekää vaatekeräyslaatikkoon.

 

Toki kierrättää voi muutakin kuin vaatteita. Kierrätykseen voi tuoda pelejä, urheiluvälineitä, leluja jne.

Kun olet suorittanut tavoitteen tehtävät, voit jatkaa opiskelua muilla Agentit ja talous -osion tehtävillä.

Agentit ja talous

Scroll to Top
Skip to content