Globaaliagentit

Globaaliagenttikoulu
16. Rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja hyvä hallinto
16. Rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja hyvä hallinto
Lapsia Kolumbiassa, väkivallasta sovintoon, kuvaaja Katja Tynkkynen

Lapsia Kolumbiassa – väkivallasta sovintoon, kuvaaja Katja Tynkkynen

Rauhantyöllä edistetään rauhaa ja vähennetään väkivaltaa. Rauhantyö on keskustelemista, neuvottelemista, kouluttamista, tiedottamista ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. 

Myös lapset ja nuoret voivat tehdä rauhantyötä olemalla ystävällisiä ja kunnioittavia muille ihmisille. He voivat myös osallistua rauhantyöhön liittyviin projekteihin  esimerkiksi erilaisiin harrastusryhmiin, työpajoihin tai koulutuksiin. Näihin voivat tulla mukaan monenlaisista taustoista tulevat ihmiset Rauhantyö on tärkeää, sillä se auttaa vähentämään väkivaltaa ja sotia maailmassa. 

Valitettavasti maailmassa on edelleen myös sotia. Useimmiten sodat johtuvat halusta saada lisää valtaa, vaurautta ja luonnonvaroja. Sota on aina kauhea asia, ja se aiheuttaa valtavasti tuhoa ja kärsimystä ihmisille. Sodan ja väkivallan tulisi olla aina viimeinen keino ratkaista konflikteja. Joskus kuitenkin joudutaan puolustamaan omaa maata, ihmisoikeuksia tai estämään humanitaarista kriisiä. Siksi on tärkeää pyrkiä välttämään sotaa kaikin tavoin, tehdä rauhantyötä ja etsiä rauhanomaisia ratkaisuja riitoihin. 

 

Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla testeissä keräät globuusteja,
joilla voit tehdä ostoksia Globoxista löytyvästä Globalmarketista.

TEHTÄVÄ 1 - ÄITIEN TALO KOLUMBIASSA

Äitien talo Kolumbiassa
Äitien talo Kolumbiassa

Kolumbian vuoristossa jatkuvat aseelliset yhteenotot. Sinne rakennettiin rauhantyötä edistävä Äiti Talo. Rakentamisessa olivat mukana paikalliset yhteisöt ja hanke sai myös kansainvälistä tukea.

 

Alueen eri etniset eli kansalliset ryhmät ovat jo muutaman vuoden ajan toimineen yhdessä rauhan rakentamiseksi. Nyt näiden yhteisponnistelujen ja Suomen Lähetysseuran tuen avulla on onnistuttu rakentamaan humanitaarisen avun ja rauhan alue, Äitien  Talo. Sinne kaikki rauhan ja ihmisoikeuksien puolestapuhujat ovat tervetulleita.

 

“Aivan kuten äitimme, tämä paikka opettaa meille, miten eletään sovussa, harmoniassa, toisiamme kuunnellen. Tämä on meille pyhä paikka, aivan kuten äitimmekin ovat pyhiä meille”, kertoo Blanca Bailarin, embera-alkuperäiskansan johtaja Frontinon alueella.

 

Rauhan rakentaminen ei tarkoita Bailarinin mukaan ainoastaan aseista luopumista, vaan elämää, jossa ihmiset saavat elää omalla kotiseudullaan, käydä koulua ja päästä terveydenhoidon piiriin.

 

Äitien talo sisältä.
Äitien talo sisältä.

 

“Tämä hanke on konkreettinen esimerkki koko maallemme siitä, että rauha on mahdollista, mutta vain ja ainoastaan silloin, kun sen rakentamisessa otetaan huomioon jokaisen oikeudet ja perustarpeet. Rauhan tulee lähteä ihmisistä itsestään, sopimusten allekirjoittaminen ei yksinään riitä”, työstä vastaava Edwin Mosquera toteaa.

 

 

Vastaa kysymyksiin ja ansaitse globuusteja. Huomaa, että oikeita vaihtoehtoja voi olla enemmän kuin yksi.

TEHTÄVÄT 2 - TUNNISTATKO RAUHANTYÖN?

TEHTÄVÄT 3 - RAUHAA ERI KIELILLÄ

ONNEA - AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa! Olet suorittanut globaaliagenttikoulun “Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto” -osion ja samalla olet kartuttanut globuustitiliäsi. Voit käydä tarkistamassa tilanteesi globoxista ja käydä asioimassa Globalmarketissa.


Jos mahdollista, tee lisätehtävä:

Pohtikaa ryhmässä:

  1. Millaisia asioita tarvitaan rakentamaan rauhaa kotona? 
  2. Millaisia asioita tarvitaan rakentamaan rauhaa koulussa? 
  3. Millaisia asioita tarvitaan rakentamaan rauhaa Suomessa? 

Valitkaa yksi teema ja laatikaa ohjejuliste koulun seinälle, joka antaa vinkkjä rauhan rakentamiseen.

 

 

Kun olet suorittanut tavoitteen tehtävät, voit jatkaa opiskelua muilla Agentit yhteiskunnassa -osion tehtävillä.

Agentit yhteiskunnassa

Scroll to Top
Skip to content