

Ajattele, minkälaista elämä olisi maailmassa, jossa ei olisi marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja pähkinöitä. Kahvia ja kaakaota ei olisi. Ajatus tällä hetkellä voi tuntua kaukaiselta. Kuitenkin tähän suuntaan ollaan aivan oikeasti menossa ja tämä johtuu käsillä olevasta luontokadosta. Luontokato tarkoittaa sitä, että ihminen omalla toiminnallaan aiheuttaa luonnon monimuotoisuuden romahtamista. Tällä hetkellä käsillä on maapallon historian kuudes sukupuuttoaalto. Luonto katoaa myös täällä kotosuomessa. Joka yhdeksäs suomalainen laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Lintulajeista uhan alla on jopa joka kolmas. Luontokato on meidän itsemme aiheuttamaa. Nyt ei ole kuitenkaan aika vaipua epätoivoon, vaan aika tarttua työhön. Meillä on valta pysäyttää luontokato!
Luonto, metsät ja sen eläimet tarvitsevat apuamme ja siksi globaaliagenttien on tärkeää miettiä, mitä voimme tehdä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi ja luontokadon vähentämiseksi.
,

Animaatio hahmo lukee oheisen teksti.
Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla teisteissä keräät globuusteja agenttitilillesi. Tsemppiä!
Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että maapallolla on monipuolisesti lajeja ja eliöyhteisöjä, sekä lajien sisäistä perinnöllistä vaihtelua. Eli esimerkiksi monimuotoisessa luonnossa eläimet eivät ole samaa sukua.
Tällä hetkellä luonnon monimuotoisuus köyhtyy jatkuvasti ja sillä on vakavia vaikutuksia luontoon ja ihmisen hyvinvointiin. Suurimpia syitä luonnon monimuotoisuuden köyhtymiselle on luontotyyppien muutokset. Luontotyyppien muutokset johtuvat esimerkiksi maatalouden tehotuotantojärjestelmistä, rakentamisesta, louhinnasta, metsien, merten, jokien, järvien ja maaperän liiallisesta hyväksikäytöstä, haitallisten vieraslajien leviämisestä, saastumisesta ja yhä enemmän maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta. Aiemmin käytetyt menetelmät esimerkiksi maataloudessa edistivät monimuotoisten maisemien säilymistä, mutta maatalouden ja teollisuuden vallankumous viimeisten 150 vuoden aikana ovat johtaneet maankäytön merkittäviin ja kiihtyviin muutoksiin. Eurooppalaisten elämäntavat ovat riippuvaisia kaikkialta maailmasta tuoduista luonnonvaroista ja tavaroista, mikä johtaa usein luonnonvarojen kestämättömään käyttöön Euroopan ulkopuolella.
Maanpäällisen elämän tavoitteessa suojellaan maaekosysteemejä, palautetaan niitä ennalleen ja edistetään niiden kestävää käyttöä. Koralliriutat ovat vaarassa kadota kokonaan vuoteen 2050 mennessä ja trooppiset metsät tuhoutuvat, useimmiten ihmisen toiminnan seurauksena. Trooppisten metsien tuhoutuminen uhkaa uhanalaisten lajien selviytymistä.
Miten tämä meitä Suomessa liikuttaa? Metsäkadon isoimmat syyt löytyvät länsimaista, joihin myös Suomi lasketaan kuuluvan. Trooppisia metsiä tuhotaan siis siksi, että suomalaiset saavat juoda kahvinsa ja kaakaonsa, tai nauttia naudanlihasta.
” Vuosina 2007–2017 suomalaisen kulutuksen metsäkatoriski oli kokonaisuudessaan lähes 17 550 hehtaaria, mikä vastaa yli 29 000 jalkapallokentällistä metsää. Metsäkadosta ja maankäytön muutoksista syntyy luontokadon lisäksi merkittävästi hiilidioksidipäästöjä, ja hiilivarastot- ja nielut häviävät.”
Mitä voit globaaliagenttina sitten tehdä asialle?
Globaaliagenttina voit esimerkiksi:
- Osallistua luontokatoa pysäyttäviin talkoisiin. Järjestä tai osallistu vieraslajien kitkemiseen. Vieraslajien kitkeminen on tärkeää siksi, että ne valtaavat laajoja aloja ja vievät tilaa alkuperäislajistolta. Silloin lajisto yksipuolistuu ja luonnon monimuotoisuus vähenee. Osa vieraslajeista ei kelpaa toukille eikä aikuisille perhosille ravintokasveiksi. Lisäksi vieraslajit voivat myös tukahduttaa muita lajeja. Vieraslajien kitkemisessä on oltava tarkkana, kitkettyä vieraslajia ei voi viskata mihin tahansa autotallin taakse, jotta se ei aloita leviämistä uudessa paikassa.
- Tarjoa talvella linnuille ruokaa, keväällä syötävää kimalaisille ja perhosille sekä kesähelteellä vettä eläimille.
Kimalaiset tarvitsevat apuasi huhti-toukokuussa, kun kasvit eivät vielä juurikaan kuki. Video kimalaisen ruokintavideoon? - Istuta yhdessä vanhempien kanssa kotipihaan luonnonkasveja ja perinneperennoja. Esimerkiksi kotimaisia perinneperennoja ovat: ketoneilikka, mäkitervakko, rantatädyke, rantakukka, syysasteri, harmaamalvikki, myskimalva, syysleimu, rohtosuopayrtti, punalatva ja lehtoängelmä.
- Vältä kaiken kitkemistä, esimerkiksi nokkosia tarvitaan neitoperhosen ja nokkosperhosen lisääntymiseen.
- Mieti mitä tarvitset oikeasti, älä osta turhuuksia. Kierrätä ja säästä. Suosi pyörällä, bussilla ja muilla julkisilla kulkuneuvoilla kulkemista.
SISKON IDEAT:
Sananetsintä- tehtävä:
Etsi vieraslajeja:
kurtturuusu, jättipalsami, espanjansiruetana, minkki, komealupiini, japanintatar, sahalinintatar, jättiputki
Testaa osaaminen:
Nyt on aika testata, miten olet ymmärtänyt oppimaasi. Yhdistä laatikoihin oikeat sanat:
Luontokato on seurausta ____________________________________. Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että _________________________. Ikävimmissä skenaarioissa on mahdollista, ettei ihminen pääse enää nauttimaan_____________. Luontokatoa on tärkeää estää myös Suomesta käsin, sillä suurimmat syyt luontokatoon löytyvät ________________. Trooppisia metsiä kaadetaan muun muassa viljelymaaksi siksi, että _______________. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy, mutta globaaliagenttina luontoa voi auttaa vaikkapa _______________________________________ myös vieraslajitalkoisiin voi osallistua. Suomessa yleisimpiä haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi _______________________________________. Vieraslajien kitkeminen on tärkeää siksi, että______________________________ ja ______________________. Vieraslajien kitkemisessä on oltava tarkkana, sillä ne voivat______________________________. Keväällä kimalaisia voi auttaa______________________. Globaaliagenttina on tärkeää tavaroita ostaessa miettiä________________________.
Sanalaatikkoon:
ihmisen toiminnasta,
maapallolla on monipuolisesti lajeja ja eliöyhteisöjä,
kahvista ja kaakaosta,
Länsimaista,
me suomalaiset voimme nauttia kaakaota, kahvia ja naudanlihaa
antamalla vettä eläimille kesähelteellä tai tarjota linnuille ruokaa talvella. kurtturuusu, jättipalsami, espanjansiruetana, minkki, komealupiini, japanintatar, sahalinintatar, jättiputki
että ne valtaavat laajoja aloja ja vievät tilaa alkuperäislajistolta
Jatkaa kasvamista uudessa ympäristössä, jos ne esimerkiksi heittää autotallin taakse muiden rikkaruohojen sekaan.
Rakentamalla niille ruokinta-astioita.
Tarvitseeko todella haluamaansa esinettä.
Hienoa! Olet suorittanut globaaliagenttikoulun “?” -kurssin ja samalla olet karttanut agnttimani-tiliäsi.