Globaaliagentit

Globaaliagenttikoulu
2. Ei nälkää
2. Ei nälkää
vegetables, fresh, healthy-7124118.jpg

Maailmassa noin joka yhdeksäs, eli 821 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta eli ei saa riittävästi ravitsevaa ruokaa. (2017) YK:n arvioiden mukaan heidän määränsä kasvaa jopa 2 miljardilla vuoteen 2050 mennessä. Tämä johtuu muun muassa maailman väkiluvun kasvusta, ympäristön muutoksista sekä ruokailutottumusten muuttumisesta globalisaation ja kaupungistumisen myötä.  (YKliitto 2022) Tämä on asia, johon globaaliagenttien on syytä kiinnittää huomiota.

LUE TARINA ANYASTA, JOKA PYRKII AUTTAMAAN MAAILMAN NÄLKÄISIÄ

 
Olipa kerran nuori tyttö nimeltä Anja. Kun Anja oli 10-vuotias, hän teki matkan Afrikkaan vanhempiensa kanssa. Siellä hän näki paljon varakkaita ja hyvinvoivia ihmisiä, mutta myös köyhiä ihmisiä, jotka eivät saaneet riittävästi ruokaa. Se teki Anjan hyvin surulliseksi ja hän ei voinut unohtaa näkemäänsä.
 
Anjaa oli aina ollut kiinnostunut tieteistä ja päätti tehdä jotakin maailman nälkäongelman vähentämiseksi. Lukion jälkeen anja halusi opiskella maataloustieteitä, jotta hän voisi oppia lisää ruoan kasvattamisesta ja auttaa nälkäisiä ihmisiä.
 
Yliopiston jälkeen Anya sai työpaikan tutkimuslaitoksessa. Hän työskenteli projektissa, jossa kehitettiin uusia tapoja kasvattaa satoa kuivilla alueilla. Hän työskenteli myös ruokahävikin vähentämiseen tähtäävässä hankkeessa. Anjan tutkimus oli tärkeä, koska se auttoi löytämään tapoja ruokkia enemmän ihmisiä.
 
Tutkimustensa aikana Anja oppi, että vuonna 2022 arviolta 828 miljoonaa ihmistä oli aliravittuja. Se on noin 10% maailman väestöstä. Suurin osa näistä ihmisistä asuu kehittyvissä maissa, erityisesti Afrikassa ja Aasiassa.
 
Anja oppi myös, että nälkä ei ole vain köyhien ihmisten ongelma. Myös sellaisten ihmisten elämä, joilla on yleensä tarpeeksi rahaa ostaa ruokaa, voi muuttua hetkessä sodan tai  luonnonkatastrofin sattuessa kohdalle. 
 
Anjalla on suuri tavoite. Hän on päättänyt tehdä työtä sen eteen, että kukaan maailmassa ei olisi nälkäinen. Anjan blogi, jossa hän pohtii nälän ongelmaa on saanut paljon seuraajia. 
 
Anja jatkaa myös tutkimustyötään, mutta aikoo myös perustaa säätiön, joka auttaa keräämään rahaa järjestöille, jotka työskentelevät nälän torjumiseksi. Anja on varma, että hän voi muuttaa maailmaa, ja hän on innoissaan nähdessään, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

TESTAA OSAAMISESI

ONNEKSI OLKOON JA AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa! Olet suorittanut globaaliagenttikoulun Ei nälkää -kurssin ja samalla olet karttanut globuusti-tiliäsi.

 

Tässä vielä käytännön lisätehtävä globaaliagenttioppilaille.
 
Tehtävä 1:
Tee tutkimus koulun ruokahävikistä. Seuraa esim. 10 minuutin ajan koulun ruokalassa ruokahävikkiä. Merkkaa ylös kuinka monta ruokailijaa laittaa ruokaa jäteämpäriin ja kuinka monta on syönyt lautasensa tyhjäksi.
 
Tee juliste ruokalan seinälle, jossa julkaiset tutkimustuolksesi ja annat hyviä ehdotuksia siitä, kuinka koulun ruokahävikkiä voisi vähentää.
 
Tehtävä 2
Haastattele koulun keittäjää siitä, kuinka paljon ruokaa jää jätteeksi a) jäteämpäriin ja b) syömättä varatuista ruuista.
 
Selvitä, mitä koulun keittiö tekee ylijääneille ruuille. Laadi mielipidekirjoitus, jossa annat ehdotuksiasi koko koulun ruokahävikin vähentämiseksi.
 
Agenttitehtävät ovat lisätehtäviä, joita tehdään, kun siihen löytyy aikaa ohjelman puitteissa. Sovi tehtävien teosta opettajasi kanssa.

Agentit yhteiskunnassa

Scroll to Top
Skip to content