Globaaliagentit

Globaaliagenttikoulu
Ingen fattigdom
1. Ei köyhyyttä
Pakolaisleiri Etiopiassa

Mietipä, että saisit päivässä pari euroa ja sillä sinun tulisi ostaa kaikki syömäsi ruoka, vaatteet ja taloustarpeet, maksaa asuinkulut eli vuokra, lämmitys, sähkö, vesi, puhelimet, internet  ja kouluakin pitäisi käydä. Ei taitaisi onnistua.

Elämä olis varmasti tosi rankkaa, kun kaikki aika ja voimavarat menisivät elossa pysymiseen. Vielä 20 vuotta sitten lähes kolme kymmenestä (29%) maapallon ihmisistä eli äärimmäisessä köyhyydessä. Onneksi ihmisten elämä maapallollamme on muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa tässä asiassa paljon paremmaksi. Nykyää äärimmäisessä köyhyydessä elää noin yksi kymmenestä (9%) maapallon asukkaasta. (lähde 1)

Vaikka köyhyys on vähentynyt, edelleen globaaliagenttien on taisteltava köyhyyttä vastaan. Tänäänkin miljoonat ihmiset  joutuvat murehtimaan, mistä saavat päivittäisen ruokansa itselleen ja perheelleen. Me voimme vaikuttaa siihen, että köyhien maiden ihmiset voivat parantaa elämän edellytyksiään.

Globaaliagenttien on tärkeää tietää, mistä köyhyys johtuu ja miten se voitetaan. Seuraavissa tehtävissä mietimme, mitä olisi tehtävissä äärimmäisessä köyhyydessä elävien auttamiseksi.

1. Rosling, Hans 2018. Faktojen maailma. s. 65

Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla teisteissä keräät globuusteja,
joilla voit tehdä osotoksia Globoxista löytyvästä Globalmarketista.
LUE VARALLISUUDEN JAKAANTUMISESTA MAAPALLON IHMISTEN KESKEN

Fuad ja Mubarak äitinsä kanssa kotinsa edessä
Suomen Lähetysseuran kummilapsityön kummilapset Fuad ja Mubarak äitinsä kanssa kotinsa edessä. Kuvassa myös pari naapurin lasta. (Kuva, Suomen Lähetyssuran kuvaarkisto)

Maailman pankin luokituksen mukaan ihminen, joka elää päivässä alle kahdella eurolla 20 sentillä (2,15 USD) on äärimmäisen köyhä (lähde, 2022). Tällaisia ihmisiä maailmassamme on noin 656 miljoonaa. (lähde, 2022). Tämä tarkoittaa, että jos luokkasi kuvaisi koko maapallon väestöä ja luokallasi olisi 25 oppilasta, kaksi heistä eläisi äärimmäisessä köyhyydessä.

 

Mitä tarkoitaa käytännössä äärimmäisessä köyhyydesssä elävän ihmisen elämä ja miten muut maapallomme ihmiset elävät? Seuraavat kuvaukset (jotka ovat tietenkin vain keksittyjä esimerkkejä) voivat auttaa sinua ymmärtämään eri tulotasoilla elävien ihmisten elämää. On tärkeä ymmärtää, että maailma ei jakaannu kahteen ryhmän, rikkaisiin ja köyhiin,  vaan suurin osa maapallon ihmisistä elää jossain ääripäiden välimaastossa. (lähde: Eri tasojen kuvaukset on mukaillen otettu Hans Roslingin kirjasta Faktojen maailma (2018) s. 45-48.

 

Taso 1  – äärimmäinen köyhyys – n. 2 euroa päivässä

 

Äärimmäisen köyhä ihminen syö päivittäin samaa yksinkertaista ruoka ja toisinaan ei ole edes sitä tarjolla.

 

Asumus, jos sellainen on, on yksinkertainen maja tai hökkeli maalattialla. Perheen lapset kantavat vettä piskuisella muoviämpärillä pitkän matkan päästä.  Muu  aika mene polttoppuiden keräämiseen.

 

Jos lapsi sairastuu, ei ole varaa lääkkeisiin. Äärimmäisen köyhissä oloissa lapsia kuolee paljon.

 

Tällä tasolla elää jonkin verran alle miljardi maapallon ihmistä.

 

Taso 2  – n. 4 euroa päivässä

 

Äärimmäisestä köyhyydestä pääsee pois, jos tienaa päivässä pari euroa enemmän. Tällöin on varaa ostaa jo vähän ruokaa, jota ei ole itse kasvattanut. Ehkä perhe saa hankitua jopa kanoja ja niiden myötä ravitsevampaa ruokaa.

 

Lasten ei tarvitse enää hakea vettä kaukaa, vaan vedehakureissun saa suoritetuksi jopa puolessa tunnissa. Se on muutenkin helpompaa, koska lapsille on onnistuttu ostamaan yksinkertaiset sandaalit.

 

Nuotion sijaan ruoka valmistetaan kaasuhellalla. Lapset pääsevät kouluun, koskaenää ei tarvitse kerätä jatkuvasti polttopuita.

 

Asunnon maalattia saadaan peitettyä ja perhe saattaa onnistua ostamaan jopa patjat. Taloon tulee sähköä, joskin sähkökatkoja on paljon.

 

Vaikka  elämä on vähän helpompaa kuin äärimmäisessä köyhyydessä elävälle, se on kuitekin turvatonta. Esimerkiksi vakavampi sairastapaus perheessä saattaa pakottaa myymään koko omaisuuden ja perhe putoaa taas äärimmäiseen köyhyyteen.

 

Tällä tasolla elää noin 3 miljardia ihmistä.

 

Taso 3 – n. 16 euroa päivässä

 

Perheen vanhemmat ovat tehneet kovasti töitä ja  onnistuneet säästämään hieman rahaa. Taloon tulee sähköä ja lasten koulutehtävien teko onnistuu lampun valossa hyvin. Perhe saa hankittua pakastimen, joka mahdollistaa ruuan säilömisen.

 

Perhe harkitsee moottoripyörän ostoa, joka mahdollistaisi isän menon töihin tehtaaseen, jossa maksetaan kohtuullista palkkaa.

 

Sairastapaus perheessä saattaa syödä kaikki säästöt, mutta rahat riittävät eikä perhe putoa alemmalle tasolle.

 

Pari perheen lapsista etenee opinnoisaan. Jos he valmistuvat oppilaitoksesta, he voivat saada työn, josta saa parempaa palkaa kuin heidän isänsä on saanut ikinä.

 

Joskus perhe saattaa lähteä läheiselle rannalle retkeilemään ja viettää siellä iltapäivän ihan vain huvin vuoksi.

 

Tällä tasolla elää 2 miljardia maailman ihmisistä.

 

Taso 4 – yli 32 euroa päivässä

 

Perheenne asuu toimivassa, sopivan lämpöisessä talossa, joho tietysti tulee sähkö ja lämmin ja kylmä vesi. Keittiönne on varusteltu kaikilla tarpeellisilla kodinkoneilla.

 

Perheenne vanhemmat ovat opskelleet ainakin 12 vuotta.  Myös lapset voivat edetä opinnoissaan halujensa ja kykyjensä mukaan.

 

Perhe hurauttaa toisinaan omalla autolla ravintolaan syömään ja saattaa lomalla valita lomakohteen, johon lennetään lentokoneella.

 

Ehkä on turhaa kuvailla tasoa 4 enempää, koska jos luet tätä tekstiä, olet todennäköisesti tasolla 4. Tiedät millaista elämäsi on. Koska hyvinvointi on sinulle itsestään selvää, saattaa sinun olla vaikea ymmärtää, millaista on elämä tasoilla 1-3.

 

 

Tätä nykyä noin miljardi ihmistä elää tasolla 4.


Jos haluat ymmärtää paremmin, miten ihmiset elävät ympäri maailmaa eri tulotasoilla, tutustu “Dollar street” -projektiin.

 


YK:n “Ei köyhyyttä”  -tavoitteessa otetaan huomioon myös se, että köyhimmät ihmiset ovat usein kaikkien haavoittuvimpia esimerkiksi ilmaston ääri-ilmiöille kuten tulville ja myrskyille. On siis tärkeää, että erityisesti köyhimpien maiden ihmisten kykyä selvitä erilaisista katastrofeista tulee parantaa.

 

Toisaalta köhyys on aina myös suhteellista. Vaikka suomalainen Suomessa ei kovin helposti joudu tilanteeseen, jossa olisi vaara nääntyä nälkään, silti myös Suomessa on köyhiä ihmisiä. He eivät ole niin köyhiä, kuin äärimmäisen köyhät ihmiset esim. kehittyvissä maissa, mutta he ovat köyhempiä kuin useimmat suomalaiset. Köyhyydestä hyvinvointivaltiossa kertoo se, että jonoja kertyy sinne, missä jaetaan esimerkiksi ilmaista ruokaa tai että joulun alla löytyy paljon perheitä, jotka ottavat mielellään vastaan hyväntekeväisyysjärjestöjen tarjoamat ilmaiset joululahjat lapsille. Puhuttaessa köyhyydestä on hyvä muistaa, että köyhyydestä kärsiviä ihmisiä on sekä kaukana että lähellä.

 

TEHTÄVÄ 1 - TESTAA OSAAMISESI

Ovatko seuraavat väittämät oikein vai väärin? Jos saat yli 5 oikein, ansaitset globuusteja!

TEHTÄVÄ 2 - MIKSI TOiSET MAAT OVAT KÖYHIÄ JA TOISET RIKKAITA - VIDEO KYSYMYKSILLÄ

Katso video: “Miksi toiset ovat rikkaita ja toiset köyhiä?” Klikkaa lopuksi “palauta tehtävä -painiketta” . Oikeista vastauksista ansaitset globuusteja! (Videon latautuminen voi kestää hetken.)

TEHTÄVÄT 3-4 - PIENET TEOT - SUURI VAIKUTUS

Kuten edellä totesimme, rikkaan maan asukkaalle parin euron menetys päivässä ei merkittävästi vaikuta elintaoon. Köyhän maan asukkaalle tämä pari euroa voi ratkaisevasti auttaa pääsemään äärimmäisestä köyhyydestä parempaan elintasoon. Tutustu linkkiä painamalla suomalaisten hyväntekeväsyysjärjestöjen  toteuttaman Nenäpäivän lahjoituskohteisiin ja Suomen Lähetysseuran Ympäristöpankkiin. Huomaat, että muutaman kymmenen euron panostuksella voi paranta merkittävästi köyhimpien ihmisten elämää. Tee alla oleva tehtävä ja ansaitse globuusteja.

 

 

 

 

Agettimatematiikkaa

Laske, millä päivittäisellä rahasummalla voit merittävästi parantaa köyhemmässä maassa elävien lasten elämää.

 

 

ONNEA - AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa! Olet suorittanut globaaliagenttikoulun “Ei köyhyyttä” -osion ja samalla olet kartuttanut globuustitiliäsi. Voit käydä tarkistamassa tilanteesi globoxista ja käydä asioimassa Globalmarketissa.

Jos sinulla on aikaa, tee vielä alla oleva lisätehtävä, jossa voit heti laittaa agenttitaitosi käyttöön paremman maailman rakentamiseksi.
 

AGENTTITEHTÄVÄ – KÖYHYYS LÄHIYMPÄRISTÖSSÄ

Tehtävä kannattaa toteuttaa yhdessä muiden agenttikoululaisten kanssa ideoiden.

(Kirjoitus ei tallennu muuten  kuin kopioimalla sen toiseen dokumentiin. Jos et saa työtä valmiiksi kerralla, muista kopoida tekstisi ja liittää se esim. Word-tiedostoon, jonka tallennat koneellesi.)

Kun olette vastannet kaikkii kohtiin, paina “Kopioi” painiketta. Avaa  esim. word-dokumentti ja liittä teksti siihen. Näin voit tallentaa tekstisi.

Kun olet tehnyt tehtävän, näytä se opettajallesi.

Kun olet suorittanut "Ei köyhyyttä" -tavoitteen tehtävät, voit jatkaa opiskelua muilla Agentit-yhteiskunnassa osion tehtävillä.
Scroll to Top
Skip to content