Globaaliagenter

7. Hållbar energi för alla
7. Hållbar energi för alla

Solpanel taket som Emmanuel Mseng fått från projektet i byn Mwakipoya. Foto av Virve Rissanen 

Målet är att senast 2030 se till att alla människor i världen har tillgång till modern, förmånlig och tillförlitlig energi. Alla i världen har inte tillgång till elektricitet eller så är möjligheten att använda den oregelbunden. Detta kräver att tillgången till energi förbättras och att användningen av förnybar energi ökar.   

Förnybar energi kommer från källor som sol-, vind- och vattenkraft. Energieffektivitet innebär till exempel att nya bilar använder mindre energi i form av bränsle eller el. Forskning, teknik och överföring av förnybar energi bör investeras i alla delar av världen, eftersom fossila bränslen (t.ex. olja, kol och naturgas) släpper ut koldioxid och förorenar miljön och inte är förnybara, utan så småningom kommer att ta slut.

Finland har som mål att bli det första fossilfria välfärdssamhället i världen senast 2035. Vi är på väg bort från användningen av icke-förnybara resurser.  

ANSÖK TILL GLOBALAGENTSKOLAN!

Du kan skapa din egen agentfigur, tjäna globuust, handla i Globalmarket och examinera som en global agent genom att registrera dig till Globalagentsskolan.

Om du redan har en agentkod kan du logga in till agentsskolan här.

Genom att utföra uppgifter och lyckas med tester samlar du globuust, vilka du kan använda för att göra inköp i den Globalmarketen som finns i Globox.

TILL VAD ANVÄNDER DU ENERGI?
Savuton liesi on tärkeä keksintö kehittyvissä maissa. En rökfri spis är en viktig uppfinning i utvecklingsländer.
En spis som sparar ved

Energi är viktigt för människor eftersom det behövs för allt vi gör. Tänk på vad du behöver energi till under din dag.   

TV:n och datorn är på, även om ingen tittar eller använder datorn. Alla lampor är tända i alla rum. Det rinner vatten från duschen medan du sätter schampo i håret. Telefonen laddas trots att batteriet är fullt. I köket glöms ugnen på efter att pizzan är färdig.  Låter det bekant? 

  • Energi behövs för att laga mat, värma vatten, använda transportmedel, tillverka produkter som kläder, använda en dator eller TV och andra hushållsapparater. Den behövs också för belysning och uppvärmning. Utan energi skulle vi inte kunna leva. Det är viktigt att använda energi på ett ansvarsfullt sätt och spara  så att den räcker till alla.  

Några siffror:  

  • Var tionde människa i världen saknar fortfarande elektricitet. De flesta människor utan elektricitet bor på landsbygden i utvecklingsländer.  
  • Användningen av fossil energi är den främsta orsaken till klimatförändringarna. Den står för 73 % av växthusgaserna.  
  • Från och med 2017 produceras 17,5 % av elen från förnybara energikällor. 

 

UPPGIFT 1 - TESTA DIN KUNSKAP
UPPGIFT 2 - OM ANPASSNING TILL KLIMATFÖRÄNDRINGAR I HIMALAYA

Läs texten och ta reda på hur klimatförändringarna påverkar livet för små nepalesiska byar som ligger i Himalayas berg och hur de anpassar sig till nya förhållanden och sparar energi. Svara i slutet på rätt/fel frågor.

Snön smälter i Himalaya – klimattåliga byar hjälper de fattigaste att överleva

“När jag var barn var Himalaya väldigt ljusa och vita. Nu ser jag bara stenar på många ställen”, säger Raju Jati, klimatexpert från den nepalesiska organisationen Sahas.

“Den årliga temperaturökningen är större i Himalaya-bergen än i resten av Nepal. På grund av temperaturhöjningen smälter snön i Himalaya. Nya sjöar skapas av smältvatten. I vårt land är det stor risk för att smältvattensjöarna svämmar över, vilket utgör en fara för människor som bor nära älvstränderna. Klimatförändringar orsakar förändringar i nederbörd och en ökning av temperaturen. Extrema väderhändelser som översvämningar och jordskred har ökat den senaste tiden och påverkar en stor del av befolkningen. Förra året upplevde Nepal en tornado för första gången i historien”, säger Jati.

Raju Jati växte  själv upp i en stad och kände inte till miljöfrågor som barn. På universitetet blev han medveten om sitt eget koldioxidavtryck.

”På den tiden öppnade jag vattenkranen onödigt ofta vid tvätt och använde plastpåsar. Nu använder jag min egen väska när jag ska handla. Jag använder även kollektivtrafik och cykel. Om jag åker till ett arbetsområde ensam eller tillsammans med en kollega använder jag kollektivtrafiken och inte kontorsjeepen. Bara om vi är fler använder vi kontorsbilen. På kontoret uppmanar vi ”Försök undvika att använda plastprodukter.”

Raju Jati berättar om verksamhetsmodellen för en klimattålig by: “Vi stärker kunskapen hos samhällen och lokala myndigheter om klimatförändringarna. Dessutom erbjuder vi klimatbeständiga teknologier och metoder till bysamhällen. Dessa tekniker är mycket billiga eftersom de inte har råd med en komplex utrustning. Om problemet är torka utbildar vi dem i vattenbesparande lösningar, som droppbevattning och vattenåtervinning. Till exempel kan hushållsvatten användas som bevattningsvatten för jordbruket.”

Jati nämner också vedsparande kaminer och trädgårdsodling som tekniker som används.

Enligt Jati inkluderar andra Sahas-projekt också trädplantering, och de stöder också användningen av solenergi för belysning. Det finns också planer på att snart börja använda solenergi för bevattningssystemens vattenpumpar.

Men Jati anser att anpassning till klimatförändringarna är viktigare än begränsningar i Nepal: “Nepal har väldigt små utsläpp av växthusgaser. Jag tror själv att fokus på anpassning är viktigare för oss, eftersom effekterna av klimatförändringarna påverkar människor i en svag position.”

Koldioxidutsläppen från nepaleserna är mycket små jämfört med finländarnas utsläpp. Enligt Världsbankens statistik var till exempel Finlands koldioxidutsläpp 8,347 ton per capita år 2016, medan nepalesiska koldioxidutsläpp per capita bara var 0,334 ton samma år.

** (förkortad artikel  Källa: https://felm.suomenlahetysseura.fi/lumi-sulaa-himalajalla-ilmastokestavat-kylat-auttavat-koyhimpia-selviytymaan/)

Svara på frågorna och förtjäna globuuster.

UPPGIFT 3 – GISSA HUR MYCKET ENERGI SOM GÅR ÅT
Uppgiftens källa: https://www.motiva.fi/julkinen_sektori/koulut_ja_oppilaitokset/asiaa_energiasta_5.-9._-luokkalaisille
ONNEA JA AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa, olet suorittanut osa-alueen 7, Edullista ja puhasta enrgiaa -tehtävät! Ansaitsit globuusteja, joita voit käyttää globalmarketissa.

AGENTTITEHTÄVÄ – MITEN SINÄ VOIT SÄÄSTÄÄ ENERGIAA?

Mietikää 5 asiaa, joissa voisitte itse säästää energiaa. Tehkää koulun seinälle energian säästöön innostava tietoiskujuliste.

När du har slutfört målets uppgifter kan du fortsätta
studera med andra uppgifter i avsnittet.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Scroll to Top
Skip to content