Globaaliagenter

15. Ekosystem och biologiska mångfald
15. Ekosystem och biologiska mångfald

En ko i Botswana. Foto av Laura Meriläinen-Amaumo

Tänk på hur livet skulle vara i en värld där det inte finns bär, frukter, grönsaker och nötter. Eller om du på din väg till skolan inte såg träd, fåglar, insekter eller växter? Just nu kan tanken verka långsökt. Men det är dit vi på riktigt är på väg, och det är på grund av den förlust av natur som sker. Förlust av biologisk mångfald innebär att människor orsakar en kollaps av den biologiska mångfalden genom sina egna handlingar. 

Markområdena kräver brådskande åtgärder senast år 2030 inom följande områden: livsmiljöer för arter måste skyddas, förlusten av arter måste stoppas, hotade arter måste skyddas och utrotningar förhindras.  

Vi står just nu inför den sjätte utrotningsvågen i planetens historia. Naturen håller på att förstöras också här i Finland. Var nionde art i Finland riskerar att utrotas. Så mycket som var tredje fågelart är hotad. Förlusten av biologisk mångfald är vår egen förtjänst. Men nu finns inte tid för att förlora hoppet utan vi måste ta tag i saken. Vi har makt att stoppa förlusten i naturen! 

Naturen, skogarna och dess djur behöver vår hjälp och därför är det viktigt att globalagenterna funderar ut vad vi kan göra för att öka den biologiska mångfalden och minska förlusten. 

ANSÖK TILL GLOBALAGENTSKOLAN!

Du kan skapa din egen agentfigur, tjäna globuust, handla i Globalmarket och examinera som en global agent genom att registrera dig till Globalagentsskolan.

Om du redan har en agentkod kan du logga in till agentsskolan här.

 

Genom att utföra uppgifter och lyckas med tester samlar du globuust, vilka du kan använda för att göra inköp i den Globalmarketen som finns i Globox.

LÄS HUR NATUREN UTARMAS

Biologisk mångfald innebär att det finns olika arter och livsmiljöer på jorden. Dessutom finns det ett behov av en genetisk variation inom arten, det vill säga att till exempel djur i en biologisk mångfald inte kommer från samma släkte. 

För tillfället utarmas naturens mångfald ständigt och det har allvarliga effekter på naturen och människors välbefinnande. De största orsakerna till utarmningen av biologisk mångfald är förändringar i naturtyper. Förändringar i habitattyper orsakas till exempel av intensiva jordbruksproduktionssystem, byggande, gruvdrift, överexploatering av skogar, hav, floder, sjöar och mark, spridning av skadliga främmande arter, föroreningar och i allt högre grad globala klimatförändringar. 

Tidigare har till exempel metoderna som används inom jordbruket främjat bevarandet av olika landskap, men den jordbruks- och industriella revolutionen under de senaste 150 åren har lett till betydande och accelererande förändringar i markanvändningen. Livsstilen i globala nord, det vill säga i rikare länder, är beroende av naturresurser och varor som importeras från hela världen. Detta leder ofta till ohållbar användning av naturresurser i globala syd, det vill säga fattigare länder. 

Naturresurserna förbrukas snabbare än vad naturen hinner producera. Vid stora beslut krävs samarbete mellan olika länder så att det finns naturresurser som kan användas även i framtiden. Men med små åtgärder kan var och en av oss delta i ett hållbart nyttjande av naturen.

UPPGIFT 1 – TESTA DINA KUNSKAPER OM UTARMNING AV NATUREN
UPPGIFT 2 – TRÄDPLANTERING I TANZANIA

Vilken betydelse har träd i människors liv i Kishapu i Tanzania? Området lider av torka på grund av både klimatförändringar och traditionellt svedjebruk. I Kishapu stöder Finska Missionssällskapet trädplantering via organisationen TCRS.   Se videon (1:10) och svara på frågorna efter att ha sett videon.

 

Svara på frågorna efter att du har sett på videon.

ONNEA - AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa! Olet suorittanut globaaliagenttikoulun “Maanpäällinen elämä” -osion ja samalla olet kartuttanut globuustitiliäsi. Voit käydä tarkistamassa tilanteesi globoxista ja käydä asioimassa Globalmarketissa.

AGENTTITEHTÄVÄ – LUONTOKADON ESTÄMINEN LÄHIYMPÄRISTÖSSÄ

Mitä globaaliagentit voivat tehdä luontokadon estämiseksi? Toteuta joku seuraavista haasteista:

Haaste 1:

  • Järjestä keväällä, kesällä tai syksyllä vieraslajin kitkemistalkoot tai osallistu sellaisiin. Vieraslajien kitkeminen on tärkeää siksi, että vieraslajit valtaavat laajoja aloja luonnossa ja vievät tilaa alkuperäislajistolta. Silloin luonnon monimuotoisuus vähenee.

Selvitä, mistä alueeltasi löytyy vieraslajeja. Voit kysyä asiaa kuntasi ympäristötoimelta. He saattavat jopa auttaa talkoiden järjestämisessä.

Tietoa: Osa vieraslajeista ei kelpaa toukille eikä aikuisille perhosille ravintokasveiksi. Lisäksi vieraslajit voivat myös tukahduttaa muita lajeja. Vieraslajien kitkemisessä on oltava tarkkana sillä kitkettyä vieraslajia ei voi viskata mihin tahansa autotallin taakse. Muuten vieraslaji aloittaa leviämisen uudessa paikassa.

Haaste 2:

  • Järjestä talvella linnuille ruokintapiste. Jos haluat ruokkia lintuja talojen läheisyydessä, kysy tontin omistajalta lupa. Huolehdi, että ruokinta jatkuu talven yli.

Haaste 3:

  • Istuta yhdessä vanhempien kanssa kotipihaan luonnonkasveja ja perinneperennoja. Esimerkiksi kotimaisia perinneperennoja ovat ketoneilikka, mäkitervakko, rantatädyke, rantakukka, syysasteri, harmaamalvikki, myskimalva, syysleimu, rohtosuopayrtti, punalatva ja lehtoängelmä.

Esittele toteuttamasi haaste opettajallesi ja muulle luokalle.

 
När du har slutfört målets uppgifter kan du fortsätta
studera med andra uppgifter i avsnittet.
Scroll to Top
Skip to content