Skip to content

Globaaliagenter

14. Hav och marina resurser
14. Hav och marina resurser

I fiskebyn Ta Miek har fiskbestånden försvunnit grund av uppvärmningen av havsvattnet och rovdrift från stora fiskefartyg. Traditionella försörjningsmöjligheter har blivit svåra och fattigdomen har ökat. Foto av Anna Peltonen 

Haven täcker cirka 70 % av jordens yta och spelar en viktig roll för att möjliggöra liv på jorden. Haven påverkar mängden regn- och dricksvatten och syre, samt inverkar på väder, klimat och mat. Det här målet fokuserar på att skydda oceaner, hav och havsresurserna. Att skydda haven är viktigt eftersom mänskligheten är beroende av de resurser och de tjänster som haven tillhandahåller. Med resurser och tjänster avses till exempel det att 90 % av världshandeln sker via haven. Källa 

ANSÖK TILL GLOBALAGENTSKOLAN!

Du kan skapa din egen agentfigur, tjäna globuust, handla i Globalmarket och examinera som en global agent genom att registrera dig till Globalagentsskolan.

Om du redan har en agentkod kan du logga in till agentsskolan här.

Genom att utföra uppgifter och lyckas med tester samlar du globuust, vilka du kan använda för att göra inköp i den Globalmarketen som finns i Globox.

LÄS OM ÖSTERSJÖN

Östersjön är exceptionell i jämförelse med de andra världshaven. Östersjön är grund och dess vatten är bräckt vatten med låg salthalt. Dessa fakta gör Östersjön till ett unikt havsområde i hela världen. Förutom nedskräpning är ett av de största problemen i Östersjön övergödning. Övergödning gör att det finns för mycket näringsämnen i havet och det leder till att alger växer. Särskilt för mycket kväve och fosfor i havet gör att blågröna alger blommar och syret som är viktigt för den marina faunan minskar på djupa vatten och på havsbotten. Med ökningen av alger minskar sikten i vattnet och ljuset når inte lika djupt som tidigare. Många organismer behöver också ljus i vattnet, så effekterna sträcker sig till hela näringskedjan. Kväve och fosfor hamnar i havet från till exempel mänskligt avloppsvatten, åkerbruk och boskapsskötsel. Kväve och fosfor är viktiga näringsämnen som används av jordbruket för växter. De påverkar starkt tillväxten av växter.

(Källa: https://www.itameri.fi/fi-FI/Luonto_ja_sen_muutos

Tack vare skyddet av Östersjön kan man redan nu se goda resultat, eftersom ett effektivt vattenskydd har minskat Östersjöns näringsbelastning under de senaste 20–30 åren. Övergödningen har därför framgångsrikt stoppats. Men på grund av Östersjöns unika karaktär har ett betydande näringsbestånd samlats i dess vatten och havsbotten. Det är därför skyddet av Östersjön måste fortsätta. För att förstå vikten av vattenskydd är det också väsentligt att förstå vattnets kretslopp. 

(Källa: https://www.itameri.fi/fi-FI/Luonto_ja_sen_muutos)

UPPGIFT 1 - LÄS OM VATTNETS KRETSLOPP OCH GÖR UPPGIFTEN

Vattnet som vi dricker ur ett glas idag fanns redan för en miljon år sedan. Samma vatten cirkulerar runt jorden och det kallas för vattnets kretslopp.

Solen värmer jorden, vilket gör att vattentemperaturen i sjöar, hav och floder stiger. När vattnet värms upp avdunstar en del av det till luften. Förångat vatten kallas vattenånga och denna händelse kallas avdunstning.

När vattenånga stiger upp i luften svalnar den och börjar förvandlas till droppar. Det är så moln skapas. Denna händelse kallas kondensering. När det finns många vattendroppar som kondenseras till moln blir molnen tunga och börjar regna som vatten tillbaka till marken. När vatten ner på jordens yta samlas det som grundvatten, som används av växter, djur och människor. Vatten avdunstar också från växternas blad. Vattnet som faller i hav, sjöar och floder börjar avdunsta av solens värme igen och det är så regnmoln bildas på nytt.

(Källa: https://www.vesi.fi/vesitieto/veden-kiertokulku/

https://www.vesi.fi/vesitieto/hydrologinen-seuranta/)

Mänsklig aktivitet påverkar vattnets kretslopp. Människan bygger städer och täcker jorden med ogenomträngliga material som asfalt. Till exempel ökar översvämningarna när stadsavloppsnäten inte kan ta emot avrinningen. Men vattnets naturliga kretslopp kan återställas genom att göra naturbaserade lösningar för städer. Dessa inkluderar till exempel gröna tak, vattengenomsläppliga ytmaterial, regnträdgårdar och dagvattenbassänger.

(Källa: https://www.aalto.fi/fi/uutiset/miten-voimme-sailyttaa-veden-luonnollisen-kiertokulun-kaupungeissa)

 

UPPGIFT 2 - KORSORD OM LIVET UNDER VATTNET

Fyll i korsordet om livet under vattenytan.

(uppgiften öppnas på en ny sida)
GRATTIS! VAD BLIR NÄSTA STEG?

Grattis, du har slutfört avsnittet! Nu kan du gå vidare till nästa avsnitt. Kom ihåg att också besöka globox och använda dina förtjänade globuster!

 

När du har slutfört målets uppgifter kan du fortsätta
studera med andra uppgifter i avsnittet.