Globaaliagentit

15. Maanpäällinen elämä

Lehmä Botswanassa. Kuva: Laura Meriläinen-Amaumo

Ajattele, minkälaista elämä olisi maailmassa, jossa ei olisi marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja pähkinöitä. Tai jos koulumatkasi aikana et näkisikään puita, lintuja, ötököitä tai kasveja? Ajatus voi tuntua kaukaiselta. Kuitenkin tähän suuntaan ollaan aivan oikeasti menossa. Kehitys johtuu käsillä olevasta luontokadosta. Luontokato tarkoittaa sitä, että ihminen omalla toiminnallaan aiheuttaa luonnon monimuotoisuuden romahtamista.

Maa-alueet vaativat kiireellisiä toimia vuoteen 2020 mennessä seuraavissa asioissa: lajien elinympäristöjä pitää suojella, lajikato pitää pysäyttää, uhanalaisia lajeja pitää suojella ja sukupuutot estää.

Tällä hetkellä käsillä on maapallon historian kuudes sukupuuttoaalto. Eliölajeja katoaa myös täällä Suomessa. Joka yhdeksäs suomalainen laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Lintulajeista uhan alla on jopa joka kolmas. Luontokato on meidän ihmisten aiheuttamaa. Nyt ei ole varaa vaipua epätoivoon, vaan aika tarttua työhön. Meillä on valta pysäyttää luontokato!

Luonto, metsät ja sen eläimet tarvitsevat apuamme ja siksi globaaliagenttien on tärkeää miettiä, mitä voimme tehdä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi ja luontokadon vähentämiseksi.

LIITY GLOBAALIAGENTTIKOULUUN!

Voit luoda oman agenttihahmosi, tienata globuusteja, asioida Globalmarketissa ja valmistua globaaliagentiksi rekisteröitymällä Globaaliagenttikouluun.

Jos sinulla on jo agenttitunnus, voit kirjautua agenttikouluun täältä.

 

Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla testeissä keräät globuusteja,
joilla voit tehdä ostoksia Globoxista löytyvästä Globalmarketista.

LUE, MITEN LUONTO KÖYHTYY

Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa sitä, että maapallolla on monipuolisesti lajeja ja eliöyhteisöjä. Lisäksi tarvitaan lajien sisäistä perinnöllistä vaihtelua eli sitä, että esimerkiksi monimuotoisessa luonnossa eläimet eivät ole samaa sukua.


Tällä hetkellä luonnon monimuotoisuus köyhtyy jatkuvasti ja sillä on vakavia vaikutuksia luontoon ja ihmisen hyvinvointiin. Suurimpia syitä luonnon monimuotoisuuden köyhtymiselle on luontotyyppien muutokset. Luontotyyppien muutokset johtuvat esimerkiksi maatalouden tehotuotantojärjestelmistä, rakentamisesta, louhinnasta, metsien, merten, jokien, järvien ja maaperän liiallisesta hyväksikäytöstä, haitallisten vieraslajien leviämisestä, saastumisesta ja yhä enemmän maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta.

 

Aikaisemmin esimerkiksi maataloudessa käytetyt menetelmät  edistivät monimuotoisten maisemien säilymistä, mutta maatalouden ja teollisuuden vallankumous viimeisten 150 vuoden aikana ovat johtaneet maankäytön merkittäviin ja kiihtyviin muutoksiin. Globaalin pohjoisen eli rikkaampien maiden elämäntavat ovat riippuvaisia kaikkialta maailmasta tuoduista luonnonvaroista ja tavaroista. Tämä johtaa usein luonnonvarojen kestämättömään käyttöön globaalissa etelässä eli köyhemmissä maissa.

 

Luonnonvaroja kulutetaan nopeammin kuin luonto ehtii niitä tuottaa.Isoja päätöksiä tehdessä vaaditaan yhteistyötä eri maiden välillä, jotta myös tulevaisuudessa on käytettäviä luonnonvaroja. Jokainen meistä voi kuitenkin pienillä teoilla olla mukana luonnon kestävässä käytössä.

TEHTÄVÄ 1 - TESTAA OSAAMISESI LUONTOKADOSTA
TEHTÄVÄT 2 - PUUN KASVATUSTA TANSANIASSA

Mitä merkitystä puulla on ihmisten elämässä Tansanian Kishapussa? Alue kärsii kuivuudesta, jonka taustalla ovat niin ilmastonmuutos kuin perinteinen kaskiviljely. Suomen Lähetysseura tukee alueella puiden istuttamista TCRS-järjestön kautta.  Katso video (1:10) ja vastaa kysymyksiin videon katsomisen jälkeen.

 

Vastaa kysymyksiin videon katsomisen jälkeen.

ONNEA - AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa! Olet suorittanut globaaliagenttikoulun “Maanpäällinen elämä” -osion ja samalla olet kartuttanut globuustitiliäsi. Voit käydä tarkistamassa tilanteesi globoxista ja käydä asioimassa Globalmarketissa.

AGENTTITEHTÄVÄ – LUONTOKADON ESTÄMINEN LÄHIYMPÄRISTÖSSÄ

Mitä globaaliagentit voivat tehdä luontokadon estämiseksi? Toteuta joku seuraavista haasteista:

Haaste 1:

  • Järjestä keväällä, kesällä tai syksyllä vieraslajin kitkemistalkoot tai osallistu sellaisiin. Vieraslajien kitkeminen on tärkeää siksi, että vieraslajit valtaavat laajoja aloja luonnossa ja vievät tilaa alkuperäislajistolta. Silloin luonnon monimuotoisuus vähenee.

Selvitä, mistä alueeltasi löytyy vieraslajeja. Voit kysyä asiaa kuntasi ympäristötoimelta. He saattavat jopa auttaa talkoiden järjestämisessä.

Tietoa: Osa vieraslajeista ei kelpaa toukille eikä aikuisille perhosille ravintokasveiksi. Lisäksi vieraslajit voivat myös tukahduttaa muita lajeja. Vieraslajien kitkemisessä on oltava tarkkana sillä kitkettyä vieraslajia ei voi viskata mihin tahansa autotallin taakse. Muuten vieraslaji aloittaa leviämisen uudessa paikassa.

Haaste 2:

  • Järjestä talvella linnuille ruokintapiste. Jos haluat ruokkia lintuja talojen läheisyydessä, kysy tontin omistajalta lupa. Huolehdi, että ruokinta jatkuu talven yli.

Haaste 3:

  • Istuta yhdessä vanhempien kanssa kotipihaan luonnonkasveja ja perinneperennoja. Esimerkiksi kotimaisia perinneperennoja ovat ketoneilikka, mäkitervakko, rantatädyke, rantakukka, syysasteri, harmaamalvikki, myskimalva, syysleimu, rohtosuopayrtti, punalatva ja lehtoängelmä.

Esittele toteuttamasi haaste opettajallesi ja muulle luokalle.

 

Kun olet suorittanut tavoitteen tehtävät, voit jatkaa opiskelua muilla osion tehtävillä.

Agentit luonnossa

Scroll to Top
Skip to content