Globaaliagentit

6. Puhdas vesi ja sanitaatio
6. Puhdas vesi ja sanitaatio

Puhtaan veden ja käsienpesupaikkojen takaaminen daliteille Nepalissa oli osa SUS järjestön kanssa tehtävää yhteistyötä. Kuva: Samari Utthan Sewa -järjestö

Ajattele, minkälaista elämäsi olisi ilman puhdasta vettä. Tällä hetkellä maailmassa on 663 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole kunnollista juomaveden lähdettä. Riittävät käymälätilat puuttuvat 2,4 miljardilta ihmiseltä.

Tässä tavoitteessa varmistetaan, että kaikki saavat puhdasta ja edullista juomavettä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi taataan kaikille riittävä sanitaatio ja hygienian taso, mikä tarkoittaa wc:tä, viemäröintiä ja peseytymismahdollisuutta. Näiden puuttuminen altistaa sairauksille ja myös ylläpitää köyhyyttä. 

Puhdas vesi on elinehto, ja siksi on tärkeää miettiä, mitä voimme tehdä taataksemme veden riittämisen kaikille.  On tärkeää vaikuttaa päättäjiin, mutta myös omilla valinnoilla voi yrittää vaikuttaa. 

 
 

LIITY GLOBAALIAGENTTIKOULUUN!

Voit luoda oman agenttihahmosi, tienata globuusteja, asioida Globalmarketissa ja valmistua globaaliagentiksi rekisteröitymällä Globaaliagenttikouluun.

Jos sinulla on jo agenttitunnus, voit kirjautua agenttikouluun täältä.

 

Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla testeissä keräät globuusteja,
joilla voit tehdä ostoksia Globoxista löytyvästä Globalmarketista.

LUE, MISTÄ PUHDAS VESI YLIPÄÄTÄÄN TULEE?

Puhdasta vettä on ollut maapallolla jo miljardeja vuosia. Vesi ei katoa, eikä sitä myöskään synny lisää. Vesi kuitenkin vaihtaa olomuotoaan kiinteäksi (jää), nesteeksi (vesi) tai kaasuksi (vesihöyry). Sadevesi puhdistuu suodattuessaan maapallon maakerrosten läpi pohjavedeksi. (Lähde: https://www.vesi.fi/vesitieto/veden-kiertokulku/)

Vesi on yksi yleisimmistä aineista maan pinnalla, mutta suurin osa siitä on kuitenkin suolaista (97 %). Maailmalla makean veden vesivarat ovat jakautuneet epätasaisesti. Kaikille ei ole siis vettä yhtä paljon. Aasia on maailman kuivin maaosa, eli aasialaisella ihmisellä on kymmenesosa vedestä verrattuna eteläamerikkalaiseen. Viimeisen sadan vuoden aikana ihmiskunnan makean veden tarve on kuusinkertaistunut. 70 % makean veden vesivaroista käytetään maanviljelyyn ja ruoan sekä kuitujen kasvattamiseen ja tuottamiseen. Tämänhetkinen tilanne on ekologisesti kestämätön. Kehittyneet maat käyttävät keskimäärin kymmenen kertaa enemmän vettä per asukas kuin kehittyvät maat. Talouskasvun myötä vesi on muuttunut tuotteeksi ja hyödykkeeksi, jota myydään sekä ostetaan, kuten muitakin raaka-aineita. (Lähde: https://www.sitra.fi/artikkelit/vesi-vanhin-resursseista/)

Etelä-Afrikassa Kapkaupunki kärsii kuivuudesta. Syynä ei ole ainoastaan ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus, vaan myös poliittiset kiistat. Vuonna 2018 vesi loppui kokonaan Kapkaupungissa. Veden käyttöä säännösteltiin tarkasti ja vettä jaettiin ihmisille niukasti. Kehittämällä vesiturvaa voitaisiin pitää huoli, ettei sama enää toistu. (Lähde: https://www.maailma.net/nakokulmat/etela-afrikka-oli-vesiturvan-edellakavijamaa-mutta-nyt-se-karsii-sitkeasta-vesipulasta)

Veden loppuminen ei siis ole ainoastaan vuosien päästä käsillä oleva tilanne, vaan myös tätä päivää. Suomeen tuodaan ulkomailta, kuten Etelä-Afrikasta, tuotteita, joiden kasvattaminen kuluttaa paljon vettä. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi viini ja avokado. Suomalainen käyttää päivässä 3 874 litraa vettä. Tämä sisältää myös nk. piiloveden. Piilovedellä tarkoitetaan vettä, joka käytetään tuotteen valmistamiseen eli esim. ruoan ja vaatteiden tuotantoon käytetyn veden.  (Lähde:https://www.vesi.fi/vesitieto/piilovesi-ja-vesijalanjalki/)

Käyttämistämme tuotteista puolet tuodaan ulkomailta, paikoista, jotka kärsivät vesipulasta. Suomalainen pystyy omilla valinnoillaan kaupassa pienentämään globaalia vesipulaa, esimerkiksi vähentämällä lihasyöntiä.

Vettä voi säästää kotonakin: pesemällä täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita, sulkemalla suihkun saippuoinnin ja hiustenpesun ajaksi, sulkemalla vesihanan hampaiden harjaamisen ajaksi, käyttämällä kasvimaan ja nurmikon kasteluun sadevettä sekä korjauttamalla vuotavat hanat ja viallisen vessanpöntön huuhtelusäiliön heti vian ilmetessä. (Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10126873)

TEHTÄVÄ 1 - KUINKA PALJON KULUU VETTÄ?
TEHTÄVÄ 2 - MITEN TOIMIVA VESIJÄRJESTELMÄ VOI PARANTAA IHMISTEN ELÄMÄÄ?

Katso video siitä, kuinka toimiva vesijärjestelmä parantaa ihmisten elämää ja vastaa videon lopussa olevaan kysymykseen. Kun palautat tehtävän videonlopussa, ansaitset globuusteja.

ONNEA JA AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa, olet suorittanut osa-alueen 6, Puhdas vesi ja sanitaatio, tehtävät!

Jos mahdollista, tee ala oleva agenttitehtävä.

AGENTTITEHTÄVÄ – TEE KOE VEDEN SUODATTAMISESTA

Tässä tehtävässä tutkitaan puhtaan juomaveden muodostumista maapallolla. Tehtävään tarvitset: hiekkaa, maitopurkin, lasipurkin ja kuravettä.

1. Puhdista n. litra hiekkaa huuhtelemalla sitä vedessä useita kertoja.
2. Leikkaa maitopurkin yläosa pois ja pistele pohjaan pieniä reikiä.
3. Nosta pesty hiekka maitopurkkiin ja aseta maitopurkki lasipurkin päälle.
4. Hae toisessa astiassa kuravettä tai valmista itse sellaista sekottamalla multaa veteen.
5. Kaada pieni määrä kuravettä maitopurkkiin.

Minkälaista vettä lasipurkkiin tihkuu? Miltä se näyttää sameaan veteen verrattuna? Kuvaa tutkimuksesi eri vaiheet ja esittele ne luokallesi.

Kun olet suorittanut tavoitteen tehtävät, voit jatkaa opiskelua muilla osion tehtävillä.

Agentit luonnossa

Scroll to Top
Skip to content