Globaaliagentit

7. Edullista ja puhadasta energiaa
7. Edullista ja puhadasta energiaa

Hankkeelta saatu aurinkopaneeli Emmanuel Msengin katolla Mwakipoyan kylässä. Kuva: Virve Rissanen

Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä tarjolla on uudenaikaista, edullista ja luotettavaa energiaa kaikille maailman ihmisille. Kaikilla ihmisillä maailmassa ei ole sähköä saatavilla laisinkaan tai sähkön saanti on katkonaista. Tämä vaatii toimia energian saatavuuden parantamiseksi ja uusiutuvien energia lähteiden lisäämistä. Uusiutuvaa energiaa saadaan esim. aurinko- tuuli- ja vesivoimasta.

Energiatehokkuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uudet autot käyttävät aiempaa vähemmän energiaa eli polttoainetta tai sähköä. On myös tärkeää, että uusiutuvan energian tutkimukseen, teknologiaan ja sen siirtoon panostetaan kaikkialla maailmassa, sillä fossiiliset polttoaineet esim. öljy, kivihiili ja maakaasu aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä ja saastuttavat ympäristöä eivätkä ole uusiutuvia vaan loppuvat joskus.

Suomen tavoitteena on olla vuoteen 2035 mennessä ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta maailmassa. Suomi pyrkii eroon uusiutumattomien luonnonvarojen käytöstä.

LIITY GLOBAALIAGENTTIKOULUUN!

Voit luoda oman agenttihahmosi, tienata globuusteja, asioida Globalmarketissa ja valmistua globaaliagentiksi rekisteröitymällä Globaaliagenttikouluun.

Jos sinulla on jo agenttitunnus, voit kirjautua agenttikouluun täältä.

Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla testeissä keräät globuusteja,
joilla voit tehdä ostoksia Globoxista löytyvästä Globalmarketista.

MIHIN SINÄ KÄYTÄT ENERGIAA?
Savuton liesi on tärkeä keksintö kehittyvissä maissa.
Puita säästävä liesi

Energia on ihmisille tärkeää, koska sitä tarvitaan kaikessa mitä me teemme. Mietipä mihin kaikkeen päiväsi aikana tarvitset energiaa?

Televisio ja tietokone ovat päällä, vaikka kukaan ei katsele eikä käytä tietokonetta. Kaikki valot palavat joka huoneessa. Suihkusta virtaa vesi, vaikka shampoon laittaminen on käynnissä. Puhelin on latauksessa, vaikka akku on täynnä ja leipuri unohti sammuttaa uunin pizzan paistamisen jälkeen. Kuulostaako tutulta?

Energiaa tarvitaan ruuan valmistukseen, veden lämmittämikseen, liikennevälineillä liikkumiseen, erilaisten tuotteiden esim. vaatteiden valmistukseen, tietokoneen tai television ja muiden kodinkoneiden käyttämiseen. Sitä kuluu myös valaistukseen ja lämmitykseen. Ilman energiaa emme voisi elää. On tärkeää käyttää energiaa vastuullisesti ja säästää sitä, jotta se riittää kaikille.

Hieman lukumääriä:

  • Joka kymmenes ihminen elää kodissa, jossa ei ole sähköä. Suurin osa sähköttömistä kodeista on maaseudulla kehittyvissä maissa
  • Fossiilisen energian käyttö on ilmastonmuutoksen merkittävin syy. Sen seurausta on 73 % kasvihuonekaasuista.
  • Vuodesta 2017 lähtien 17,5 % sähköstä on tuotettu uusiutuvista energianlähteistä.
TEHTÄVÄ 1 - TESTAA TIETOSI

TEHTÄVÄ 2 - ILMASTONMUUTOKSEEN SOPEUTUMISESTA HIMALAJALLA

Lue teksti ja tutustu, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Himalajan vuorilla sijaitsevien pienten nepalilaiskylien elämään ja miten siellä sopeudutaan uusiin olosuhteisiin ja säästetään energiaa. Lopussa vastaa oikein-väriin kysymyksiin.

Lumi sulaa Himalajalla –ilmastokestävät kylät auttavat köyhimpiä selviytymään

”Kun olin lapsi, Himalaja oli hyvin kirkas ja valkoinen. Nyt näen monin paikoin vain kiviä”, kertoo nepalilaisen Sahas-järjestön ilmastonmuutosasiantuntija Raju Jati.

”Vuosittainen lämpötilan nousu on suurempaa Himalajan vuoristossa kuin muualla Nepalissa. Lämpötilan nousun vuoksi Himalajan lumi sulaa. Sulamisvedestä syntyy uusia järviä. Maassamme on suuri riski jäätikköjärvien tulvimiseen, mikä aiheuttaa vaaraa jokivarsien lähellä asuville ihmisille. Ilmastonmuutos aiheuttaa muutoksia sademäärissä ja lämpötilan nousua. Äärimmäiset sääilmiöt, kuten tulvat ja maanvyörymät, ovat lisääntyneet viime aikoina, ja ne koskettavat isoa osaa väestöstä. Viime vuonna Nepalissa koettiin ensimmäistä kertaa historiassa tornado”, Jati sanoo.

Raju Jati kasvoi itse kaupungissa eikä lapsena tiennyt ympäristöasioista. Yliopistossa hän havahtui omaan hiilijalanjälkeensä.

”Avasin silloin tarpeettoman usein vesihanaa peseytyessäni ja käytin muovipusseja. Nyt käytän omaa kassia, kun menen ostoksille. Käytän myös julkista liikennettä ja polkupyörää. Jos menen työalueelle yksin tai työkaverini kanssa, käytän julkista liikennettä enkä toimiston jeeppiä. Vain jos meitä on enemmän, käytämme toimiston autoa. Toimistolla kannustamme välttämään muovituotteiden käyttöä.”

Raju Jati puhuu ilmastokestävän kylän toimintamallista: ”Vahvistamme yhteisöjen ja paikallisviranomaisten osaamista ilmastonmuutoksesta. Lisäksi tarjoamme kyläyhteisöille ilmastokestäviä teknologioita ja käytäntöjä. Nämä teknologiat ovat hyvin edullisia, sillä heillä ei ole varaa monimutkaisiin laitteisiin. Jos ongelmana on kuivuus, koulutamme heitä vettä säästävistä ratkaisuista, kuten pisarakastelusta ja veden kierrättämisestä. Esimerkiksi talousvettä voi käyttää maatalouden kasteluvetenä.”

Jati mainitsee käytettyinä teknologioina myös puuta säästävät liedet sekä puutarhaviljelyn.

Jatin mukaan myös muissa Sahasin hankkeissa on puun istutusta, ja he tukevat myös aurinkoenergian käyttöä valaistuksessa. Suunnitelmissa on aloittaa pian myös aurinkoenergian käyttö kastelujärjestelmien vesipumpuissa.

Jati pitää kuitenkin ilmastonmuutokseen sopeutumista hillintää tärkeämpänä Nepalissa: ”Nepalilla on hyvin vähän kasvihuonepäästöjä. Ajattelen itse, että sopeutumiseen keskittyminen on meillä tärkeämpää, koska ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat heikossa asemassa olevia ihmisiä.”

Nepalilaisten hiilidioksidipäästöt ovat erittäin pienet verrattuna suomalaisten päästöihin. Esimerkiksi Maailmanpankin tilaston mukaan suomalaisten hiilidioksidipäästöt olivat 8,347 tonnia henkeä kohden vuonna 2016, kun nepalilaisten hiilidioksidipäästöt henkeä kohden olivat samana vuonna vain 0,334 tonnia.

** (lyhennelmä artikkelista  Lähde: https://felm.suomenlahetysseura.fi/lumi-sulaa-himalajalla-ilmastokestavat-kylat-auttavat-koyhimpia-selviytymaan/)

Vastaa oikein/väärin -kysymyksiin tekstiin liityen ja ansaitse globuusteja.
 

TEHTÄVÄT 3 - ARVAA, PALJONKO KULUU ENERGIAA.

Tehtävän lähde: https://www.motiva.fi/julkinen_sektori/koulut_ja_oppilaitokset/asiaa_energiasta_5.-9._-luokkalaisille

TEHTÄVÄ 4 - MITEN VOISIMME SÄÄSTÄÄ ENERGIAA?

Seuraavaksi saat testata tietämystäsi energiaan liittyissä sanoissa energiaristikossa.

(tehtävä aukeaa
uudessa välilehdessä)

ONNEA JA AGENTTITEHTÄVÄ

Hienoa, olet suorittanut osa-alueen 7, Edullista ja puhasta enrgiaa -tehtävät! Ansaitsit globuusteja, joita voit käyttää globalmarketissa.

AGENTTITEHTÄVÄ – MITEN SINÄ VOIT SÄÄSTÄÄ ENERGIAA?

Mietikää 5 asiaa, joissa voisitte itse säästää energiaa. Tehkää koulun seinälle energian säästöön innostava tietoiskujuliste.

Kun olet suorittanut tavoitteen tehtävät, voit jatkaa opiskelua muilla osion tehtävillä.

Agentit yhteiskunnassa

Scroll to Top
Skip to content