La Pazin maakunnassa on rakennettu vesijärjestelmiä tukemaan yhteisöjä kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. Kuva: Anna Lunden
Yhteiskunnat kehittyvät, kun ihmiset tekevät uusia keksintöjä. Ihmiset ovat keksineet tietokoneet, älypuhelimet, internetin, ja monet muut teknologiset laitteet ja sovellukset, jotka helpottavat elämää ja tekevät työstä tehokkaampaa. Ihmiset ovat kehittäneet uusia lääkkeitä ja hoitomenetelmiä, jotka ovat parantaneet ihmisten terveyttä ja elämänlaatua. He ovat myös kehittäneet uusia tapoja tuottaa energiaa ja parantaa ympäristönsuojelua.
Keksinnöt eli innovaatiot ovat tärkeitä, koska ne tarjoavat uusia ratkaisuja ongelmiin, jotka auttavat ihmisiä elämään paremmin ja tekevät maailmasta paremman paikan.
Infrastruktuurilla tarkoitetaan erilaisia yhteisiä asioita, joiden avulla yhteiskunta toimii. Tällaisia ovat esimerkiksi tiet, sähköverkostot, sairaalat ja internet.
Kun innovaatioita ja infrastruktuuria rakennetaan kestävästi, ihmisten ja luonnon elämä on turvallista ja hyvää.
LIITY GLOBAALIAGENTTIKOULUUN!
Voit luoda oman agenttihahmosi, tienata globuusteja, asioida Globalmarketissa ja valmistua globaaliagentiksi rekisteröitymällä Globaaliagenttikouluun.
Jos sinulla on jo agenttitunnus, voit kirjautua agenttikouluun täältä.
Tekemällä tehtäviä ja onnistumalla testeissä keräät globuusteja,
joilla voit tehdä ostoksia Globoxista löytyvästä Globalmarketista.
Lue ja vastaa kysymyksiin.
Innovaatioilla ratkaistaan ongelmia, jotka liittyvät yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten elämään. Siihen, millaisia palveluita ja tavaroita ihminen tarvitsee arjessaan vaikuttaa esimerkiksi maan tavat ja luonnonolosuhteet.
Suomessa elämä olisi hankalaa, jos talven sääolosuhteiden kanssa selviämiseen ei olisi kehitetty erilaisia innovaatioita. Ilman lumiauroja koulunkäynti olisi talvisin mahdotonta. Tansaniassa puolestaan elämää hankaloittavat trooppista malaria-kuumetta levittävät hyttyset. Hyttysten varalta moskiitto-verkko on välttämätön suojavaruste ripustettavaksi sängyn yläpuolelle.
Innovaatiot liittyvät myös yhteiskunnan toimintaan. Rahaa tarvitaan elämiseen niin Suomessa kuin Tansaniassakin, mutta suomalaiset käyttävät maksaessaan usein pankkikorttia. Mokomalla muoviläpyskällä ei Tansaniassa tee mitään, sillä maksaminen tapahtuu usein kännykkäsovelluksella. Infrastruktuuri eli yhteiset rakenteet vaikuttavat asioiden tarpeellisuuteen. Suomen tieverkosto on hyväkuntoinen, joten tavallisella henkilöautolla pääsee ajamaan kaikilla julkisilla teillä. Tansaniassa tarvitaan usein maastoautoa jos halutaan matkustaa maaseudun pikkukylästä toiseen. Suomessa ruoka laitetaan useimmiten sähköhellalla ja Trangia-keitintä käytetään vain metsäretkillä. Tansaniassa lähes kaikki ruoka valmistetaan joko hiilikeittimellä tai avotulella, sillä sähkö- tai kaasuliesiä on vain harvoilla.
Nykymaailmassa jotkin innovaatiot ovat tarpeellisia maasta riippumatta. Esimerkiksi toimivan internetin kautta pääsee käsiksi suureen määrään tarpeellista tietoa ja palveluja.
Toisaalta hyödynnämme päivittäin paljon sellaisia keksintöjä, joita ilman pärjäisimme. Tällaisia ovat esimerkiksi videopelit, kauneudenhoitotuotteet, karkit ja muut herkut. Nämä keksinnöt voivat tehdä elämästä hauskempaa. Niiden käytössä ei ole mitään pahaa – kunhan käytämme niitä kohtuudella ja pidämme huolen, että tavarat on tuotettu työntekijöiden oikeuksia kunnioittaen ja ympäristön vaikutukset huomioiden.
Suuri haave toteutui: Sata perhettä sai juoksevan veden Bolivian ylängöllä
Boliviassa karulla ja kuivalla ylängöllä elävät perheet ja vanhukset kokevat ilmastonmuutoksen vaikutukset voimakkaasti arjessaan.
Ilmastonmuutos on koetellut Boliviaa viimeisen 10 vuoden aikana, ja äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistyneet. Sään ääri-ilmiöistä kärsivät eniten maan vähäosaiset, kuten alkuperäiskansojen jäsenet sekä kotiin jäävät naiset. Heillä on vähemmän mahdollisuuksia taistella muuttuneita sääolosuhteita ja arjen haasteita vastaan. Bolivian valtio ei pysty takaamaan perusoikeutta veteen, elinkeinoon tai koulutukseen maansa köyhimmille. Yli 30 % ihmisistä elää ilman juoksevaa vettä Boliviassa.
Karu elämä maaseudulla on kiihdyttänyt muuttoa kaupunkeihin. Bolivialaisista lähes 70 % on muuttanut kaupunkeihin viimeisen 60 vuoden aikana. Valtaosa ylängön miehistä tekee viikot töitä kaupungeissa ja palaa viikonlopuksi kotiin. Myös ylängön lasten täytyy usein siirtyä opiskelemaan suurimpiin kyliin tai kaupunkeihin.
Lähetysseuran tuen avulla 14 yhteisöä ylängöiltä eli noin 100 perhettä on saanut ensimmäistä kertaa elämässään juoksevan veden kotiinsa. Kyläläiset osallistuivat itse järjestelmän rakentamiseen ja asentamiseen, jotta he ymmärtäisivät sen toimintaperiaatteet. Jokaiseen kylään koulutettiin myös vesijärjestelmävastaava, joka välittää oppinsa vuosittain vaihtuvalle uudelle vastuuhenkilölle. Vesijärjestelmän asentaminen mahdollistaa alueen kehittymisen.
Aiemmin vesi on haettu kaukaa lähimmästä järvestä tai joesta, eikä sen puhtaudesta ollut varmuutta. Samaa vettä käytettiin myös useaan otteeseen. Puhdas juokseva vesi mahdollistaa lasten koulunkäynnin, ruokailun ja kotieläinten hoidon.
Vastaa kysymyksiin tekstin pohjalta ja ansaitse globuusteja.
Hienoa, olet suorittanut osa-alueen 9. tehtävät!
AGENTTITEHTÄVÄ – RYHDY KEKSIJÄKSI!
Keksi yksin tai parin kanssa keksintö, joka lisäisi ihmisten tai luonnon hyvinvointia. Keksintösi voi toimia ratkaisuna esimerkiksi johonkin seuraavista nykyajan ongelmista:
Kasveja pölyttävien pörriäisten väheneminen.
Ihmisten keskittymiskyvyn heikkeneminen älypuhelimilla vietetyn ajan takia.
Ilmastoa kuormittava lentomatkailu.
Netissä tapahtuva kiusaaminen.
Esitelkää keksintönne lopuksi luokalle.